5 Ner-i-vikt-TIPS

Ät långsamt
Ät i ett lugnt tempo och tugga maten ordentligt. När du äter långsamt kommer du mycket snabbare att märka av mättnadskänslorna. Då är det viktigt att du slutar äta och inte överäter. Kasta inte i dig maten!

 

Ta det lugnt: Stressa inte!
Stress ökar nivåerna av stresshormon, till exempel kortisol, som kan göra att du går upp i vikt. Detta eftersom att hormonerna ökar pulsen vilket leder till att socker och fett snabbare pumpas ut i blodet. Stressen kan även leda till andra skador. Så ta det lugnt!

 

Sov ordentligt!
Går du nästan alltid upp när väckarklockan ringer? Då sover du inte så mycket som kroppen önskar. Om du somnar tidigare på kvällarna, så att du oftast vaknar före väckarklockan ringer, så sover du tillräckligt. Detta kan även minska nivåerna av stresshormon. Då kan du lättare få en bra vikt. En tonåring bör sova runt 10 timmar per natt (jag gör det sällan…).

 

Frossa inte i frukt
Frukt innehåller tyvärr mycket socker, ungefär 10% av vikten (resten är mest vatten). Fem frukter om dagen ger lika mycket socker som en halv liter läsk (OJ). Till skillnad från vad många tror är det samma sorts socker. Sockret i frukten höjer ditt blodinsulin vilket effektivt stänger av fettförbränningen. I värsta fall ger det till och med viktuppgång.
Bäst resultat får du helt utan frukt. Så ät det bara undantagsvis, för att det är gott.

MEN, enligt mig ska man kunna äta allt. Med måtta och förnuft. Frukt är fortfarande ett bättre alternativ än glass och kakor ;)

 

Var inte rädd för naturligt fett
Många gör samma misstag när de byter fettsnål kost mot lågkolhydratkost. De minskar på sockret och andra kolhydrater, rejält, men fortsätter att äta ganska fettsnålt. Resultatet blir svält, eftersom att utan kolhydrater eller fett kan inte kroppen få tillräckligt med näring. I ett svält-läge blir man ständigt trött och hungrig, och ger lättare upp sin kamp mot vikten.
Lösningen är att äta sig mätt på mer naturligt fett. Smör, grädde, olivolja, fett kött/fisk, ägg, kokosfett osv… Ät alltid tillräckligt för att bli mätt, särskilt i början. En idé kanske är LCHF-dieten? (Low carb, hight fat)
Oroa dig inte för att gå upp i vikt. Det är i praktiken nästan omöjligt att överhuvudtaget lägga på sig fettvikt utan tillräckligt stort kolhydratintag. Dina nivåer av insulin i blodet kommer att vara låga, vilket gör att fettcellerna inte tar upp fettet, som istället förbränns.

 Kommentarer
Louise

Bra tips det där.

2012-06-16 @ 20:31:31
URL: http://internatfotografen.blogg.se/
Sandra

Men fett innehåler med kalorier/gram än kolhydrater gör...!?

2012-06-17 @ 11:43:01


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

TrueSkinnyLove

Kampen mot det onyttiga börjar här.

RSS 2.0